June 18, 2021

Aan tafel bij Design Digger Live #8 bij Pakhuis de Zwijger

DI 22 JUN, 18.30, Pakhuis de Zwijger.

Tune volgende week in op de website van Pakhuis de Zwijger bij Jeroen Junte's Design Digger Live waar wij te gast zijn en meepraten over 'Design in de wijk'

Steeds vaker nemen ontwerpers en kunstenaars het voortouw nemen in stadsverbetering en nemen daarbij de rol in van buurtregisseur, beleidsmaker of commerciële ontwikkelaar. Met hun innovatieve oplossingen en ondernemende mentaliteit zijn deze creatieven op allerlei manieren actief in de wijken – van buurtactiviteiten die de cohesie tussen bewoners bevordert tot het opknappen van verwaarloosde gebouwen of ongebruikte kavels. De problemen die ze daarbij tackelen zijn al even divers: jeugdcriminaliteit en eenzaamheid onder ouderen tot zelfs woningnood en armoede. En heel belangrijk, deze ontwerpers doen het niet voor het geld maar uit een maatschappelijke betrokkenheid. Ze staan letterlijk en figuurlijk midden in de wijk

Lees meer over dit event via de volgende link:
https://dezwijger.nl/programma/design-in-de-wijkJune 16, 2021

Dutch Design Daily kwam buurten tijdens designopen

Ons atelier zit in de creatieve verzamelplaats Kade Clubhuis. Tijdens designopen openden wij onze deuren. Geen kans gehad om langs te komen? Dutch Design Daily maakte een fijne video waardoor je alsnog een blik binnen kunt werpen.March 8, 2021

Hypertijdelijke woningen voor daklozen door festivalbouwers: “Er zijn onorthodoxe oplossingen nodig”

“Wij benaderen dit soort vragen echt heel anders dan traditionele beleidsmakers. We onderzoeken eerst als sociologen en leggen daarna de verbindingen tussen de verschillende partijen. En waar onderzoekers vaak stoppen bij de aanbevelingen, proberen wij het ontwerp ook om te zetten in iets tastbaars.”

AT5 heeft ons geïnterviewd over social design en Huishonger. Lees het snel!

https://www.at5.nl/artikelen/207666/hypertijdelijke-woningen-voor-daklozen-door-festivalbouwers-er-zijn-onorthodoxe-oplossingen-nodig

February 23, 2021

Herstelverhalen

“Wat we nu dringend nodig hebben zijn ‘herstelverhalen’.”
- Sociaal Creatieve Raad

De Sociaal Creatieve Raad werkt aan verhalen die de samenleving herstellen: opnieuw inrichten. Geen dromerige wensbeelden voor een ideale wereld. Maar concrete voorstellen om in te passen in de rommelige en taaie praktijk van hier en nu.  George Monbiot noemt het verhalen die “overtuigend naar voren brengen wat wij mensen zijn: wezens die in staat zijn tot altruïsme, samenwerking en wederzijdse hulp.”

Huishonger schittert ook tussen al deze hoopvolle verhalen, zeker de moeite waard om even door te kijken!

https://www.sociaalcreatieveraad.nl/herstelverhalen

January 21, 2021

Een dak boven je hoofd is een primaire behoefte

Met de huidige woningnood en een toenemend aantal dak- en thuisloze mensen is het belangrijk om buiten de gebaande paden te denken om nieuwe woonmogelijkheden te ontdekken. Hoe maken we Nederland huishonger vrij?

Wij zien kansen in hypertijdelijk wonen op braakliggend terrein. Onze Huishongerpakketten™ belichamen 5 toekomstscenario's gericht op economisch dakloze jongeren. Scenario's die laten zien wat we kunnen willen.

Bij onze pakketten voegen alle betrokken - van jongere tot gebiedsontwikkelaar tot festivalbouwer tot gemeenteambtenaar - handelingsperspectieven toe! Want: hoe maken we deze hypertijdelijke pakketten rendabel? En hoe kunnen we het goed laten aansluiten bij de wensen van de omwonenden?

Denk jij ook mee? Laat je handelingsperspectieven op huishonger.joesmanon.nl.

January 13, 2021

Vorm een vraagstuk met de Vraagstukvormer

Wij geloven in de kracht van samenwerken en dragen graag een steentje bij aan de ontwikkeling van ons werkveld. Daarnaast is het voor veel organisaties onduidelijk wanneer en hoe Social Design inzetbaar is.

Meer reden had Joes niet nodig om deel te nemen aan het eerste actieteam vanuit Social Design Showdown. Zo’n actieteam is een team van makers die - na afloop van een Social Design Showdown event - samen aan de slag gaan om de inzichten te vertalen naar praktische guidelines, tools, tips & tricks.

Joes ontwikkelde samen met Madelaine Feenstra, Marije Willemsen en Donna Stam het Vraagstukvormer Canvas. Wil je checken of je met jouw vraagstuk bij een Social Designer aan het juiste adres bent? Of kun jij wel wat structuur gebruiken om een Social Design traject op te zetten als ontwerper? Het Vraagstukvormer Canvas helpt je op weg. Stapsgewijs maak je de eerste schets maken van jouw potentiële Social Design traject.

Het eind van het thuiswerken is nog niet in zicht. Vandaar dat deze tool als Miro board https://lnkd.in/dGg453Z beschikbaar is. Kopieer het Canvas naar een eigen Miro board en je kunt er meteen mee aan de slag. Op www.socialdesign.nu (https://www.socialdesign.nu/tools) te vinden als PDF bestand.

Zet het Vraagstukvormer Canvas in naar eigen inzicht en laat ons vooral weten hoe je het gebruik vond! Tip: gebruik het Canvas als gesprekstool tussen opdrachtgever en Social Designer.

January 8, 2021

Selectie Professionaliseringsoproep #7 Stimuleringsfonds

We zijn heel blij dat we geselecteerd zijn voor de Professionaliseringsoproep #7 van het Stimuleringsfonds. We hebben zin om Joes + Manon weer een stapje verder te zetten, samen met onder andere fffunction studio.

"Het bedrijf van social designers Joes + Manon is in de afgelopen jaren met succes organisch gegroeid. In covid-19-tijd zijn ze onderdeel geworden van collectief Kade Clubhuis, hebben ze een nieuwe ruimte met een grote werkplaats betrokken en is een nieuwe website gelanceerd. Nu is het tijd voor de volgende stap, een toekomstbestendig businessplan en een duidelijke positionering en aangescherpt profiel waardoor acquisitietrajecten effectiever kunnen worden ingestoken. Hierbij wordt advies ingewonnen van een creatief business adviseur en FFFunction Studio."

(https://stimuleringsfonds.nl/nl/toekenningen/professionalisering_joes_manon/)

December 9, 2020

Oplevering van GO!Vmbo traject

7 December hebben we compleet in Corona-stijl de drie fysieke producten opgeleverd die we voor het Nuenens College hebben ontworpen binnen het traject "GO!Vmbo" van het Cultuurstation Eindhoven.

We noemen deze creatieve tools: het Rad van Aanpak, de Inspiratiemuur én De Koning. Ook hebben we de digitalisatie van het Rad van Aanpak gepresenteerd, waardoor op afstand aan het rad gedraaid kan worden.

Voor ons was dit een droomsamenwerking met de leerlingen en docenten.

October 21, 2020

Korte documentaire over Huishonger tijdens Embassy of Health DDW2020

Bij de Embassy of Health hebben we onze eerste fase van het project Huishonger gepresenteerd. Dit project doen we samen met de gemeente Amsterdam, woningcorporatie Rochdale en De Regenboog Groep, vanuit de Open Oproep "Nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren" van het Stimuleringsfonds.

Huishonger context onderzoek

November 6, 2020

Techneut zoekt Ontwerper: match met Fers

Joes + Manon goes Fryslan! Deze week zijn wij binnen het programma Techneut Zoekt Ontwerper gematcht aan Fers, aan ondersteuningsinstelling voor openbare bibliotheken in Friesland. Samen gaan we werken aan een concept dat daadwerkelijk jongeren helpt om digitaal weerbaarder te worden, gelinkt aan het Glassroom Plus Programma. Zin in!

Lees het blog van Cultuur Eindhoven over deze bijzonder leuke match.
Voorproefje:

"Het project is bedacht en technisch ontwikkeld door Fers, de ondersteuningsinstelling voor de openbare bibliotheken in Friesland. Zij vonden hun ideale match in het ontwerpersduo Joes en Manon die zich richten op social design. Jeroen de Boer van Fers vertelt zijn ervaring over het proces van matching en waarom Joes en Manon zo goed bij ze past: “Er was vanaf de start sprake van een organisch gevoel. Door veel zaken open te laten ontstond juist de ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar een beetje te leren kennen. Dat kwam ook door de brede ervaring van Joes en Manon, die zowel in het fysieke als het digitale domein ontwerpen. Ook heel belangrijk was dat we beide de wens uitspraken om het echt een gezamenlijk proces te laten zijn. En last but not least dat Joes en Manon de ervaring hebben om met studenten te werken, wat voor ons een belangrijk aspect is.”

Foto credits: theglassroom.org

Of gewoon altijd Joes + Manon up to date blijven? 
Volg ons op Instagram / Facebook LinkedIn