The shapes of design thinking®

Door social design thinking in te zetten hebben wij een oplossing gevonden voor:
Huishonger

Huishonger bij Amsterdamse dak- en thuisloze jongeren samen met gemeentes, woningcorporaties, jongeren en welzijns organisaties 

Is het normaal dat-design diners

Taboes rondom seksualiteit creatief bespreekbaar maken samen met Rutgers, lokale ontwerpers en seksuologen

Herontwerp spreekkamers JGZ

Je kwetsbaar op durven stellen in de JGZ spreekkamer samen met gemeente, zorg professionals, ouders en kinderen 

Rad van Aanpak

VMBO leerlingen stimuleren creatief te denken en te doen samen met leerlingen en docenten van het Nuenens College

The shapes of design thinking®
is iets voor jou als je op zoek bent naar: 

  • Kennis maken met activiteiten en methodes die ontwerpers inzetten binnen complexe vraagstukken, zoals ‘In kaart brengen’ en ‘Prototyping’

  • Het verkennen van oplossingen voor een eigen vraagstuk 

  • Een participatief ontwerpproces op maat uitgewerkt 

  • Een inspiratiesessie, training, masterclass of workshop waarin de social design thinking mindset op interactieve wijze wordt aangeleerd

bewerkt_3
Shapes box

Wat is The shapes of design thinking® 

The shapes of design thinking® is een format bestaande uit een procesaanpak en een bijbehorende toolbox die een oplossingsgericht proces triggert en ondersteunt.  De deelnemers (non-designers) maken kennis met de beginselen van social design thinking en passen deze tegelijkertijd toe op een vantevoren vastgesteld vraagstuk.

Meet the shapes
De shapes zijn specifiek voor deze workshop ontwikkelde tools. Deze tools nemen je mee door het ontwerpproces: van exploratie, via creatie naar evaluatie. Ze prikkelen om het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven te bekijken, het op een creatieve manier grondig te onderzoeken en uiteindelijk vorm te geven aan mogelijke oplossingen die naadloos aansluiten bij de behoeften van de doelgroep. 
 

structuuropdrachten_Outlines-type_Outlines-type_wit_Outlines-type

The shapes of design thinking® bestaat uit drie fases, waarbinnen verschillende onderdelen vallen. Elke onderdeel begint met een kort stuk theorie en bijpassende voorbeelden uit de ontwerppraktijk van Joes + Manon, waarna de deelnemers al doende leren door meteen de theorie in praktijk te brengen. Twee voorbeelden:

  • Bij het onderdeel ‘In kaart brengen’ gaan de deelnemers aan de slag met ‘Context mapping’. Dit is een methode om inzicht te krijgen in de leefwereld, emoties, behoeften en waarden van de mens en diens context binnen een vraagstuk. De inzichten worden gevangen in een metaforische kaart, de ‘map’, waarin oplossingsmogelijkheden, maar ook gevaren worden weergegeven. 

  • In het onderdeel ‘Perspectieven spel’ nemen de deelnemers een nauwkeurig gekozen selectie aan ideeën onder de loep vanuit verschillende perspectieven. De tools helpen de deelnemers om zich in te leven, geven structuur en zorgen ervoor dat ook niet voor de hand liggende invalshoeken worden meegenomen. 

Wat is social design thinking

Design thinking gaat over het benaderen van uitdagingen met een actieve ontwerpers mindset. Een mindset waarin continu de vraag wordt gesteld: "Waarom is iets zoals het is? Hoe kan het anders? Wat zouden we kunnen willen?". 

Design thinking is gericht op het begrijpen van en inleven in je gebruikers om acties en oplossingen te vinden voor een vraagstuk. Met social design thinking ga je net iets verder, je gaat samen met een zorgvuldig gekozen selectie van betrokkenen en belanghebbenden onderzoeken en ontwerpen, ook wel co-creatie genoemd. Je zet de mens én diens context centraal en richt je op de vraag achter de vraag. Op die manier creëer je de basis voor een duurzaam, waardevol en inclusief resultaat. Het resultaat kan van alles zijn: van stoel tot service en van procesverbetering tot campagne. 

Wil jij The shapes of design thinking® inzetten?
Vraag vrijblijvend een prijsopgave op:

@:      hoi@joesmanon.nl
T(J):   0623948961
T(M):  0614206475

Aanpak van The shapes of design thinking® 

Het format wordt zowel standaard als op maat aangeboden, begint vanaf 4 personen en is eenvoudig op te schalen. Zowel afzonderlijke sessies (bijvoorbeeld: een inspiratiedag of training) als trajecten van opeenvolgende sessies  (bijvoorbeeld: een participatietraject) zijn een goede optie. De duur varieert tussen de 2 en 8 uur per sessie. De workshop wordt gefaciliteerd door Joes + Manon. 

Afhankelijk van het definitieve aantal deelnemers kunnen parallelsessies tegen een gereduceerd sessie tarief worden uitgevoerd.

Of gewoon altijd Joes + Manon up to date blijven? 
Volg ons op Instagram / Facebook LinkedIn