BESCHUIT MET AANDACHT

 

'Praten over  emoties en (het gemis van) nabijheid en intimiteit is vaak lastig, maar wel belangrijk om te doen. Het hart luchten lucht écht op'

'Wie heeft er geen behoefte aan oprechte aandacht?'

Een complimentje, een diepgaand gesprek of een aanraking. Dit geeft een mens een levend gevoel. Aanraken is onze eerste en laatste taal. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid en vertrouwen. Niet voor iedereen is aanraking en intimiteit (meer) vanzelfsprekend. Het gemis ervan kan vele vormen aannemen, tot aan huidhonger aan toe.

‘Beschuit met Aandacht’ bestaat uit een beschuitbus met daarin 18 geïllustreerde houten schijven (beschuiten). Naast de 3D beschuiten, bestaat er een ‘Beschuit met Aandacht’ kaarten set bestaand uit 28 kaarten. Op de beschuiten en kaarten worden onderwerpen van ‘samen eten’ tot ‘romantiek’ en ‘aanraking’ afgebeeld. Elk beschuit behandelt een specifiek onderwerp op een zintuiglijke manier. Een lust voor het oog, aaibaar of lekker ruikend.

De illustraties op zowel de kaarten als beschuiten zijn speciaal vormgegeven met de ouderen van dagen in gedachten.Denk aan het gebruik van grote letters, duidelijke kleurverschillen en een goed vast te pakken formaat.

IMG_3100-01
'Soms ruik ik
nog de parfum
van mijn oude
buurmeisje'

Beschuit met Aandacht draagt bij aan het welzijn van ouderen door een gesprek over seksualiteit en intimiteit letterlijk op tafel te (kunnen) gooien. Praten over emoties en (het gemis van) nabijheid en intimiteit is vaak lastig, maar wel belangrijk om te doen. Het hart luchten lucht écht op.

Voor zorgprofessionals is een gesprek over intimiteit en seksualiteit beginnen vaak lastig. Het raakt aan persoonlijke waarden en er bestaat een angst dat de ander compleet dichtslaat: handelingsverlegenheid. Maar juist nabijheid, intimiteit en emoties zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven van iemand. Als we die centraal willen zetten, zullen we er toch over moeten beginnen.

IMG_3081-01
IMG_3113-01

Op dit moment zijn we er klaar voor om het concept ‘Beschuit met Aandacht’ uit te rollen. Het doel van ‘Beschuit met Aandacht’ is tenslotte relevanter dan ooit in de nasleep van COVID-19. In juni & juli 2020 gaan we alle 28 verpleeg- en verzorgingshuizen in Eindhoven een kaartenset aanbieden (zowel digitaal als per post). Dit helpt hen om het broodnodige gesprek te starten/ondersteunen en kunnen wij als sociaal ontwerpers zorg te dragen voor onze zorg.

Cultuur Eindhoven helpt ons met de productie en ontwerp van kartonnen kaartensets. Wij zijn daarnaast nog op zoek naar partijen die samen met ons onderzoek willen doen naar de inzet van de 3D Beschuiten en de productie/verkoop hiervan. Mochten er genoeg geïnteresseerden zijn, dan kunnen we dit ook zelf op ons nemen.

 

CREDITS

CONCEPT 
JOES + MANON

ONTWERP
JOES + MANON

PRODUCTIE
JOES + MANONFOTOGRAFIE
JOES + MANON

PARTNERS
VITALIS EINDHOVEN
CULTUUR EINDHOVEN

SPECIAL THANKS TO
ELFI VAN DER STEEN

Bekijk ook onze andere projecten

Of gewoon altijd Joes + Manon up to date blijven? 
Volg ons op Instagram / Facebook LinkedIn