Joes + Manon onderzoekt de seksuele gezondheid van Xhosa tienermeisjes

Flowers of Kayamandi 

Een onderzoeksproject over hoe ontwerp kan bijdragen aan een betere seksuele gezondheidssituatie voor Xhosa tienermeisjes (Zuid-Afrika).

Waarom 
In de sloppenwijk Kayamandi, Zuid-Afrika, is de seksuele gezondheidssituatie slecht. De oorzaken hiervan zijn te vinden in vele hoeken (politiek, sociaal, economisch, cultureel), wat het een echt 'wicked problem' maakt. Joes + Manon heeft onderzocht waar ontwerpmogelijkheden liggen om bij te dragen aan een betere seksuele situatie voor de flowers van Kayamandi: de tienermeisjes. 

Wat
In Flowers of Kayamandi hebben we kwalitatief, Human-Centered, ontwerpend onderzoek uitgevoerd. Dit heeft tot zeer waardevolle input voor Social Design oplossingen geleid. Deze zijn getest en geïmplementeerd door een NGO in de regio. 

 

Hoe
We hebben een onderzoeks methode opgezet waarin groepsgesprekken, observatie en cocreatie de hoofdtoon voerden. Door een creatieve en open benadering lukte het Joes + Manon om met de inwoners van Kayamandi in gesprek te gaan. De ontwikkelde onderzoeks tools hielpen bruggen te bouwen tussen de verschillende sociale en culturele achtergronden.  

Waar 
Kayamandi, Zuid-Afrika

Partner
Love2Give, NGO Kayamandi
TU/e, Industrial Design 
Tessa Custers, sociologe