Wij prakten seksuele stereotypes tot moes
Design Dinners | Dutch Design Week 2019

Heb jij ook zo een trek in seksualiteit?

Voor Dutch Design Week 2019 heeft Joes + Manon seksualiteit op de menukaart gezet. En dat bedoelen we letterlijk. Ze hebben namelijk een reeks belevingsdiners georganiseerd waarin ze de normen en het gedrag rondom seksualiteit op een interactieve manier op tafel gooiden. 

Tijdens het diner hebben Joes + Manon enkele uitdagingen en kansen in seksualiteit uitserveren. Als dinergast kon je rekenen op een interactieve ervaring waarin het gesprek over seksualiteit op een originele en verrassend lekkere manier wordt gefaciliteerd. De kloof tussen het orgasme werd weggesneden, taboes werden opgelepeld en stereotypen werden tot pulp gemaakt.

Van donderdag 24 oktober tot zondag 27 oktober zullen we vier keer een diner hosten. 

We hebben met veel plezier samengewerkt met deze fantastische partners:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het concept: Tafel je mee?

Je tafelt samen met ontwerpers, ambitieuze pioniers en andere mensen die net als jij elke dag met seksualiteit te maken hebben. Door samen seksualiteit te proeven, beloven Joes + Manon sprankelende gesprekken, opwindende verbindingen en mooie kansen. De belevingsdiners tonen de constructieve en positieve rol van design bij het bespreken van moeilijke en intieme onderwerpen. Het diner is ontworpen in nauwe samenwerking met met seksuoloog Petra TiemessenSeksuologen in Spé, Annemarie Middelburg, Movisie en Rutgers, de Nederlandse autoriteit wat betreft onderzoek en seksualiteit. Daarnaast zijn we super blij dat we ook samen werken met de ontwerpers Thieu CustersNienke Helder en Circus Engelbregt.

Stichting Koksschool Eindhoven is een inclusieve koksopleiding waar iedereen de kans krijgt kok te worden. Zij hebben de gerechten samengesteld en zullen het diner met liefde bereiden. Het diner is vegetarisch, maar we serveren wel melkproducten. Het diner kan sporen van noten en pinda's bevatten. 

Onze seksualiteitsdiners in de pers

VPRO - 10 tips voor Dutch Design Week 2019

"Ons hoofdgerecht is een spicy jackfruitroll (lekker) geserveerd op een penisplank (if size matters: hij mag er wezen). Als bijgerecht een vulvasalade, waar we licht kritisch over zijn (beetje laffe vulva). Verder glijdt door ons keeltje een niet te versmaden cocktail met ingrediënten die oxytocine aanmaken: het knuffelhormoon. En bij het nagerecht met pepers (best lekker, met dadels en vijgen, maar de pepers proeven we niet echt) komt er een soort quiz waarbij we moeten raden hoeveel vrouwen klaarkomen in een hetero- dan wel in een lesbische relatie, of als zij met zichzelf aan de gang gaan"

BNO - Eindhoven calling! #1

"De kruiden op het voorgerecht komen uit de kas en schijnen uitstekend te gedijen op de fosfaatrijke urine van de designers. Ook dat je brood besmeert met bloed, sperma en urine uit een set medische spuiten voelt voor sommigen wat ongemakkelijk, maar na voorzichtig proeven blijkt het saffraanbouillon en gazpacho van biet te zijn, en zijn de kruiden zeer smakelijk. Zo bieden de designers op een originele manier de ingrediënten om op een toegankelijke en speelse manier over allerlei facetten van seks te praten, van klaarkomen tot besnijdenis en schaamlipcorrecties"

Marketing TribuneDutch Design Week werpt blik op de toekomst

"Een gegarandeerd hoogtepunt van dit thema is een zeer ervaringsgericht diner van de social designers Joes Janmaat en Manon Barendse uit Eindhoven met de titel 'Is het normaal dat?', dat speelt met de ongeschreven en steeds veranderende sociale regels voor liefde, relaties, intimiteit, genderidentiteit, lichaamsbeeld en reproductie. Deze positieve, intieme en sensorische ervaring geeft ruimte voor originele en prachtige gesprekken over seksualiteit, taboes, stereotypen en orgasmes"
 

De diners waren onderdeel van Homo Sensorium.

Het programma onderzoekt de vervagende grenzen tussen synthetisch en organisch, gevoel en perceptie, mens en machine. Door ons te concentreren op zintuiglijke waarneming, komen we dichter bij de essentie van wat het betekent om mens te zijn, terwijl we de toekomst van ons technologisch gemedieerde lichaam onderzoeken.

Homo Sensorium vindt plaats tijdens Dutch Design Week in Natlab, een samenwerking geïnitieerd door Baltan Laboratories met Broet en Natlab. Het programma presenteert een mix van experimenten, workshops, lezingen, diners, optredens, rondleidingen, een brainwave-trouwlab en een filmprogramma. Dompel jezelf onder in een multi-sensorische tour gebaseerd op het industriële erfgoed van Strijp-S met de Cosmic Travel Kit. Ga trouwen in een hightech trouwritueel en maak je eigen 3D-geprinte trouwringen in het Brainwave Wedding Lab. Luister naar een pianoconcert en ervaar muziek op de meest essentiële manier met Piano in the Dark. Creëer een nieuwe fysieke manier om opnieuw contact te maken met de natuur via sensorische wearables door lid te worden van de Facing Nature Workshop. Deze en andere ervaringen zullen je zintuigen prikkelen tijdens de Dutch Design Week. Homo Sensorium op DDW maakt deel uit van een meerjarig traject dat is ontwikkeld door Baltan Laboratories en vriendelijk wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Cultuur Eindhoven en Provincie Noord-Brabant.


Dutch Design Week 2019 | Thema If not NOW, then WHEN?!

We live in a paradoxical era: Although today there are endless possibilities in the field of design, technology and new materials, there is an inevitable flow of major issues that is increasing faster than ever before. The urgency of these issues will only increase, but will the possibilities follow at the same pace?

Last year, the theme ‘If not us, then who?’ focused on taking responsibility in making choices, as (a.o.) policy makers, users, clients and designers. This year’s theme is an appeal for follow-up action and is therefore literally a call to action. Don’t postpone your plans, ideas and visions for the future any longer, but do it now! If not now, then when?!

Director Martijn Paulen explains the thematic choice: "In the field of technology, developments are moving faster than ever and the possibilities are endless. The economy is running at full speed again, there is good education, and society is opening up to innovation, change and improvement. In short, the future looks bright. At the same time, significant obstacles to urgent issues still need to be overcome and a clear impetus to action is needed. The question ‘if not now, then when’ applies more forcefully than ever."